Sample Driver's Test

The following questions should help as you study for you West Virginia driver's license exam. Although they are NOT the actual test questions, they are taken from state law and from the Driver's Licensing Handbook.  Good Luck!

Sample Test


1. Pedestrians must?
     a. Use crosswalks at intersections
     b. Look in both directions before crossing the street
     c. Observe and obey “Walk” and Don’t Walk” signals.
     d. All the above.

2. A policeman is at a traffic light and motions you through a red light, do you?
     a. Wait for a green light
     b. Obey the police officer and go through the red light
     c. Run over the police officer
     d. Sound you horn after the light turns green to alert the officer

3. Passing is prohibited?
     a. In a curve
     b. Within 100 feet of an intersection
     c. Solid yellow line is in your lane
     d. All of the above

4. State Inspection of vehicles is required?
     a. Only on vehicles that are over 10 years old
     b. Every year
     c. Every two years
     d. Only when you buy a new car

5. What shape is a stop sign?
     a. Rectangular
     b. Square
     c. Round
     d. Octagon

6. The speed limit on an open county highway unless posted otherwise is?
     a. 70 MPH
     b. 65 MPH
     c. 60 MPH
     d. 55 MPH

7. If another vehicle is following you too closely, do you?
     a. Press hard on your brakes
     b. Get behind them and turn on your high beam lights
     c. Tap your brakes gently, slow down and let them pass
     d. Drive slow and make sure they can’t pass you

8. A funeral procession led by a funeral escort vehicle comes to an intersection where you are waiting, do you?
     a. Proceed through when it is your turn
     b. Yield the right of way to the procession when the lead car goes through
     c. Try to beat it through the intersection
     d. Let the lead vehicle go through, but, if an opening appears, go on through

9. When making a right hand turn at a red light?
     a. Turn on your turn signal and turn
     b. Turn right only after the light turns green
     c. Yield the right of way to oncoming traffic, then turn right after the lane is clear
     d. Turn on your hazard lights and turn right

10. What is a No Zone?
     a. A no parking area
     b. A one way traffic area
     c. A tractor trailers blind spots
     d. An area designated for no motor vehicles

11. Which of the following is not true?
     a. Dim your headlights within 200 feet of oncoming vehicles
     b. Use your parking lights only while parked
     c. Dim your headlights within 200 feet of vehicle you are following
     d. To avoid being blinded by oncoming lights, look toward the right edge of the roadway

12. When parking down hill, your wheels should be turned?
     a. Straight
     b. Toward the curb
     c. Away from the curb
     d. None of the above

13. Parking is prohibited?
     a. Within 15 feet of a fire hydrant
     b. Within 50 feet of a crosswalk at an intersection
     c. Within 30 feet of the nearest rail of a railroad crossing
     d. All of the above

14. You cannot pass safely unless?
     a. You can see far enough ahead
     b. You can return to your lane before meeting oncoming traffic
     c. Your vehicle is capable of the speed necessary to pass
     d. All of the above

15. When entering an interstate highway, you should?
     a. Stop on the entrance ramp and wait for an opening in traffic
     b. Drive on the shoulder until you can enter traffic safely
     c. Adjust your speed to meet a traffic gap, then merge at a safe speed
     d. Follow the entrance ramp until merged as you have the right of way

16. When entering highway from a driveway or private road you should?
     a. Yield to the vehicle on your left
     b. Yield to the vehicle on your right
     c. Yield to all vehicles approaching on the roadway
     d. Turn on headlights and proceed quickly without yielding

17. Pedestrians have the right of way when?
     a. At a red light
     b. When walking their dog
     c. When they are walking with a cane
     d. When they are crossing an alleyway or driveway

18. When approaching a school bus, on an undivided highway, with its lights flashing, you must stop within:
     a. 50 feet
     b. 40 feet
     c. 30 feet
     d. 20 feet

19. The road is the most dangerous?
     a. After it rains
     b. While it is raining
     c. When it begins to rain
     d. All of the above

20. What is the penalty for first offense of driving under the influence of alcohol or drugs?
     a. 3 years in the State penitentiary and fined $3000 dollars.
     b. 6 months to 1 year in the County jail and fined $1000 dollars.
     c. 2 years in the County jail and fined $3000 dollars
     d. 24 hours to 6 months in the County jail and fined $100 dollars.

DRIVING TIPS

      A. When practicing parking, use an area of 25 feet.

     B. You must park within 18 inches of a curb.

     C. While learning to drive, practice turning on your wipers, hazard lights, turn signals,
          high beam and low beam lights, setting and releasing your parking brake. To safely
          locate and operate this equipment is part of the driving test.

     D. Make sure your vehicle is in a safe operating condition before coming in to take
          your driving test.

     E. Always use your seatbelts.

     F. Drive courteously.

 

Answer to Sample Test

 1. D
 2. B
 3. D
 4. B
 5. D
 6. D
 7. C
 8. B
 9. C
10. C
11. A
12. B
13. A
14. D
15. C
16. C
17. D
18. D
19. C
20. D

 

  

WV DOT Privacy Notices | Contact Us | Site Map | Disclaimer
E.E.O./AFFIRMATIVE ACTION EMPLOYER

Privacy, Security and Accessibility | WV.gov | USA.gov | © 2014 State of West Virginia